Manuele Larynx Facilitatie

Manuele larynx facilitatie

MLF

Manuele larynx facilitatie (afgekort MLF) is het losmaken en stretchen van de spieren rond het strottenhoofd en van de nek, kaak en mondbodem. Bijvoorbeeld bij teveel spierspanning in de hals en keel of bij stemproblemen.

Stemproblemen ontstaan vaak door gespannen spieren in het keelgebied. Soms is het lastig om die spanning zelf los te laten. Manuele larynx facilitatie biedt dan uitkomst.
wanneer mlf?

Bij welke klachten?

MLF wordt toegepast bij bijvoorbeeld heesheid, spanning in de keel en een globusgevoel – ook wel globusklachten genoemd.

MLF helpt niet alleen bij stemproblemen, maar kan ook ingezet worden bij problemen met slikken, chronisch hoesten en een globusgevoel.

Wat zijn globusklachten?

Bij een globusgevoel heb je het gevoel dat er een brok in de keel zit. Soms is er ook moeite met slikken, het gevoel van een haartje, graatje of slijmprop in de keel of iets dat je niet kan wegslikken.  Je bezoekt dan vaak een arts die je vertelt dat er niks zit maar toch blijf je het wel voelen.

Oorzaken van een globusgevoel zijn spanning in de keel, irritatie in het keelgebied (door bijvoorbeeld maagzuur) of hoog zittende emoties.

Voordat we beginnen, kijken we goed naar de lichaamshouding en de spierspanning rondom het strottenhoofd. Daarna masseert en stretcht een van onze gespecialiseerde logopedisten de spieren rondom de keel, nek, kaak en mondbodem.

De massage geeft vaak direct verlichting, ook wanneer de stem flink belast is geweest of na een stembandoperatie. De spieren rondom het strottenhoofd komen weer meer in balans, waardoor de klachten verminderen.

Behandelingen worden altijd individueel afgestemd.

Onze MLF gespecialiseerde logopedisten zijn aangesloten bij het landelijk stemplatform.