OMFT

Behandeling van afwijkende mondgewoonten met onze OMFT behandeling!

De functie van de spieren in en om de mond bepalen voor een groot deel de vormgeving van de mond en de stand van tanden en kiezen. Afwijkende mondgewoonten kunnen het evenwicht tussen die spieren onderling verstoren.

Wat zijn afwijkende mondgewoonten

Dit zijn gewoonten die negatief zijn voor de gebitsstand, het spreken, het gehoor en de gezondheid.
Habitueel mondademen (ademen door de mond), afwijkend slikken en/of kauwen en duim-, speen- en vingerzuigen zijn afwijkende mondgewoonten. Deze afwijkende mondgewoonten kunnen voorkomen bij zowel kinderen als volwassenen.

Wat is OMFT

Oro-myofunctionele therapie (OMFT) is een oefentherapie. Deze therapie is er op gericht om alle mondspieren weer in evenwicht te brengen door gerichte oefeningen te geven en foutieve gewoonten af te leren.

Wanneer beginnen met deze behandeling

Dit hangt af van de leeftijd, de motivatie, de ernst van de tandheelkundige afwijking en de ernst van de logopedische afwijking. OMFT richt zich op kinderen vanaf vijf jaar én volwassenen. Per persoon moet bekeken worden hoe de motivatie is voor therapie. De één is zich eerder bewust van verkeerde gewoonten dan een ander. Om de gevolgen van afwijkend mondgedrag te beperken, is het van belang de behandeling in een zo vroeg mogelijk stadium te starten.

Tijidens deze behandelingen werken wij, waar mogelijk is, nauw samen met tandartsen, chirurgen  en orthodontisten.

ik wil graag een afspraak maken
Infant trainer - Logopedie Drenthe
Trainer for braces T4B - Logopedie Drenthe

Behandelingen

Hieronder zie je een overzicht voor welke behandelingen je bij ons terecht kan.
Onze behandelingen zijn gericht op het gebied van de persoonlijke communicatie. Naast het behandelen geven we met regelmaat voorlichting, en doen aan preventie en onderzoek.

Stem

Voor de zang en spreekstem

Ben je vaak hees, heb je snel keelpijn, of raak je vermoeid na lang spreken of zingen? Heb je voortdurend het gevoel dat er iets in je keel blijft steken of dat je over een randje moet slikken. 

Lees meer

Adem

Adem in … en uit

Adem in, adem uit. Dat gaat toch vanzelf? Hier denk je normaal gesproken niet over na. Tenzij je problemen ervaart met je ademhaling.

lees meer

Taal

Ik snap  het niet…

Het is belangrijk dat je de taal van je omgeving begrijpt en beheerst. Zo ontstaat er een manier om contact met elkaar te hebben en te onderhouden in welke vorm dan ook.

lees meer

Spraak

Wat zeg je?

Wanneer mensen je vaak niet goed verstaan of als je tijdens het spreken hapert of steeds in de woorden blijft hangen. Dan wordt het voeren van het eenvoudigste gesprekje een vermoeiende kwestie.

lees meer

OMFT

Nog langer een beugel?

De functie van de spieren in en om de mond bepalen voor een groot deel de vormgeving van de mond en de stand van tanden en kiezen. Afwijkende mondgewoonten kunnen het evenwicht tussen die spieren onderling verstoren.

lees meer

Access Bars™

Access Consciousness™

Heb je een vol hoofd, spanning in je hoofd en lichaam, belemmerende gedachten of blokkades in je energie?

Zou je graag ontspannen willen zijn, een betere doorstroming van je energie willen hebben, beter willen slapen, ruimte willen voelen…

lees meer

Hanen oudercursus™

communiceren doe je met z’n tweeën

Tijdens het  Hanen Ouderprogramma™ leren ouders van jonge kinderen met een spraak- taalontwikkelingsstoornis het “alledaagse” te gebruiken en in te zetten om hun kind te helpen met communicateren en taal te ontwikkelen.

lees meer